Veelgestelde vragen

Wat moet ik de medewerker van Leergeld laten zien als die langskomt?

De medewerker moet ervan overtuigd raken dat u echt het geld niet heeft om uw kind mee te laten doen. De medewerker zal u daarom vragen uw salarisstrook/uitkering specificatie en een overzicht van de toeslagen die u krijgt van de Belastingdienst, waarop uw verzamelinkomen en uw kinderen vermeld staan.

Krijg ik geld van Leergeld?

Nee, in principe niet. Leergeld treft regelingen voor uw kind met verenigingen, winkels en school. De portemonnee blijft daarbij zoveel mogelijk gesloten. Als er toch betaald moet worden, rekent Leergeld dit direct af met de vereniging, winkel of school.

Voetbal, schoolreisjes, dat is toch luxe?

Leergeld vindt van niet. Binnen- en buitenschoolse activiteiten zijn belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen die steeds niet mee kunnen doen, raken geïsoleerd. Dat wil Leergeld voorkomen. Een spelcomputer of een tv op de slaapkamer, dat vindt Leergeld luxe. Dat krijgen kinderen dus ook niet van Leergeld.

Hoe voorkomt Leergeld dat mijn omgeving weet dat ik hulp krijg?

Leergeld begrijpt dat u wellicht niet met uw situatie te koop wilt lopen. Juist daarom komen we bij u thuis langs. We gaan zorgvuldig om met uw privacy. Daar hebben we ook goede afspraken over gemaakt met de mensen waar we mee samenwerken. Zij willen, net als wij, dat uw kind mee kan doen.

Hoe kom ik in het bezit van een overzicht van de Toeslagen?

Door in te loggen op Mijn toeslagen met uw DigiD kunt u bij uw gegeven en kunt u hier een afdruk van maken. Wil u een uitleg, click dan hier.  U kunt hem ook telefonisch opvragen via de Belastingdienst door te bellen met 0800 – 0543 (gratis)

Mijn kind heeft een computer/laptop nodig voor school?

Leergeld biedt kinderen die voor het eerst naar het voorgezet onderwijs een nieuwe computer/laptop aan. Hiervan wordt er maar één per voordeur verstrekt. Zit uw kind in hogere klas, dan kunt u een refurbisched (gebruikte) Laptop krijgen.

Wat is  120% van de bijstandsnorm?

Wij hanteren hiervoor de onderstaande normen:

Inkomensgrens alleenstaande ouder :

€ 1.461,24

Deze bedragen zijn exclusief het vakantie.

Inkomensgrens voor gehuwde of samenwonende ouders :

€ 1.713,77,-

Deze bedragen zijn exclusief het vakantie en 13e maand.

Ik verdien meer dan de gestelde norm, kom ik dan niet in aanmerking?

Bij Leergeld kunt u ook in aanmerking komen als uw inkomen boven onze norm uitkomt. Het is belangrijk dat u kunt aantonen dat uw besteedbare inkomen onder onze grens uitkomt door de maandelijkse aflossingen. Hiervan vragen wij een overzicht van de afgelopen 3 maanden.

Loopt Leergeld automatisch door naar volgend jaar?

Aanvragen lopen nooit automatisch door. Een goedkeuring wordt gegeven voor maximaal een jaar. Nadat jaar moet u zelf opnieuw een aanvraag in te dienen. Het kan zijn dat na een jaar veel voor u veranderd is, daarom vragen wij elk jaar een update van uw gegevens.